Welke hosting past bij mij? Deel 5: PaaS-hosting

In de vorige delen van de serie ‘Welke hosting past bij mij?’ (zie ook deel 1 (webhosting), 2 (Virtual Private Server), 3 (cloud-applicaties) en 4 (dedicated hosting)) hebben we het gehad over verschillende hostingdiensten die in de huidige online behoeften voorzien. Algemene websites hosten we op ons webhostingplatform. Voor meer complexe websites, grotere webshops en eigen software is een VPS geschikt. Ook stellen wij een aantal applicaties/ tools beschikbaar voor bijvoorbeeld e-mailmarketing en videohosting. In dit deel van de serie leg ik de aandacht op cloud hosting, toegespitst naar PaaS, oftewel Platform as a Service.

Wat verstaan we onder cloud hosting?

Cloud hosting geeft meer flexibiliteit in het verschaffen van computerresources. Een cloudserver kan theoretisch gezien onmiddellijk over extra resources beschikken zonder dat hiervoor upgradetrajecten moeten worden doorlopen naar een hoger producttype. Een gebruiker is dus in staat bijna direct extra resources toe te kennen aan de cloudserver via het dashboard bij de hostingprovider. Dit proces kan ook zichzelf verzorgen als de vraag naar meer resources toeneemt. Een geavanceerd systeem van de hostingprovider voorziet in monitoring van de resources en kan het benodigde resourcestype hierdoor vaak zelfstandig aanvullen.

Meer kostenefficiënt hosten is een bijkomend voordeel van cloudhosting-diensten. In traditionele situaties wordt een server aangeschaft op basis van verwachtingen die een applicatie-eigenaar heeft. Deze verwachtingen zijn het resultaat van marktonderzoek door de eigenaar, die een ruwe berekening maakt welke serverresources benodigd zijn. We zien echter dat ingekochte resources niet altijd volledig worden benut of er een tekort aan resources is om applicaties beschikbaar te houden. In het cloudmodel kijk je niet zozeer naar een langetermijnverwachting, maar kun je tijdens de applicatielevenscyclus resources beschikbaar stellen en zo jouw cloudresources meeschalen.

Wat is Platform as a Service?

Op een Platform as a Service activeren gebruikers applicatieservers waarop hun applicatie zal gaan worden gehost. De onderliggende infrastructuur, zoals het netwerk, de hardware en het besturingssysteem, wordt beheerd door de leverancier van het platform. Dit betekent dat deze cloudvariant voor een minder technisch publiek ook aantrekkelijk kan zijn, immers is er veel minder kennis over serverbeheer en veel minder inspanning vereist.

Het is dus de verantwoordelijkheid van de ‘PaaS-leverancier’ om het platform altijd beschikbaar te stellen voor de gebruikers. Deze gebruikers krijgen alle vrijheid om hun applicatieservers te gebruiken. Zodra een applicatieserver is aangemaakt, zijn er verschillende configuratiebestanden aangemaakt die de werking van de applicatieserver bepalen. Een softwarepakket heeft vaak eigen eisen waaraan de configuratie dient te voldoen. Deze instellingen zal de gebruiker zelf moeten doorvoeren in de configuratie. Daarbij is vaak een interface aanwezig om de configuratie eenvoudiger beheerbaar te maken. En maak je een fout, dan is de applicatieserver zo weer opnieuw aangemaakt met een standaardconfiguratie.

Kort samengevat draagt de PaaS-leverancier zorg voor de bereikbaarheid en het onderhoud van het platform, gebruikers zullen zelf hun resources en applicatie moeten monitoren en configureren.

Hostnet Cloud in samenwerking met Jelastic

In samenwerking met Jelastic hebben wij een Platform as a Service beschikbaar gemaakt voor de Nederlandse hostingmarkt. Het unieke aan dit product is de mogelijkheid om per uur af te rekenen naar het verbruik van de applicatieservers. Er is een saldo-account waarop tegoed kan worden gestort om het afrekenen online zo eenvoudig mogelijk te maken. Een ander uniek punt waardoor wij deze oplossing de voorkeur geven, is de mogelijkheid tot automatisch schalen naar een limiet die zelf kan worden ingesteld. Zo voorkom je downtime door een tekort aan resources en word je tijdig en duidelijk op de hoogte gehouden van het verbruik en de beschikbaarheid.

Wanneer kies je voor PaaS?

PaaS-hosting is geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan eigen applicatieservers in de Cloud, met toegang tot de configuratiebestanden, maar zonder systeemonderhoud. Voor programmeurs is het van belang om snel en eenvoudig te kunnen werken, waardoor de keus vaak valt op een PaaS-oplossing bij een stabiele en vertrouwde hostingprovider. Ook webcampagnes die van korte duur zijn, kunnen goed bij PaaS-hosting terecht door de hoge flexibiliteit in resources en kosten.

Interesse in cloud hosting? Neem contact op met onze Accountmanagers (am@hostnet.nl of 020-7500801) voor een vrijblijvend adviesgesprek of bekijk ons aanbod van cloud hosting.

Neven Dogovic

Neven is Product Owner bij Hostnet. Neven heeft een passie voor Business IT-gerelateerde topics en werkt binnen Hostnet nauw samen met het DevOps-team om marktwensen om te zetten naar IT-producten.

22 januari, 2014
0

Meepraten over dit onderwerp?

Laat hier jouw reactie achter: