Welke hosting past bij mij? Deel 3: Cloud-applicaties

In deel 3 van de serie ‘Welke hosting past bij mij?’ (zie ook deel 1 en deel 2) lichten we applicatiehosting via de Cloud toe. Wat is het voordeel hiervan? Welke applicaties biedt Hostnet? De antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel.

Applicaties via de Cloud

De tijd dat je een applicatie op een DVD kocht is allang voorbij, alle applicaties koop je tegenwoordig gewoonweg online. Of het nu de laatste versie van je besturingssysteem is of de nieuwste Adobe Photoshop, je bestelt met 1 klik op de knop en je kunt vrijwel direct aan de slag.

Waar je bij een applicatie als Photoshop vaak nog wel een half uurtje bezig bent met installeren, worden steeds meer applicaties niet eens meer op je computer geïnstalleerd, maar via internet – zonder langdurige installatieprocedures – rechtstreeks in je browser gedraaid. Deze applicaties, ook wel ‘apps’ genoemd, zijn tenslotte al in de Cloud aanwezig; enkel de schermen hoeven nog maar naar je te worden toegestuurd. Daarnaast ben je niet in 1 klap een hoop geld kwijt, maar kun je gewoon maandelijks de kosten voor je gebruik aftikken. Applicaties als Spotify en Netflix zijn niet voor niets zo populair. Naast het gemak dat ze brengen, bieden ze ook eenvoudige, goedkope en kortlopende contracten.

Waarom niet zelf een applicatie hosten?

Er zijn veel applicaties die je zelf kunt hosten op bijvoorbeeld een VPS (Virtual Private Server) of Dedicated Server. Zo bestaan er duizenden applicaties die je gratis en voor niets kunt downloaden, gebruiken en installeren op je eigen server.

Niet elke applicatie is echter geschikt om te worden gehost op een server met beperkte resources. Denk hierbij aan het versturen van miljoenen mailings en het streamen van videomateriaal. Zulke applicaties moeten schaalbaar zijn om de hoge werkdruk aan te kunnen. Deze applicaties worden dan ook wereldwijd op grote clusters van servers geïnstalleerd, die ook veelal de Cloud worden genoemd. Aanbieders kunnen zo’n cluster helemaal configureren om de applicatie zo goed en snel mogelijk te laten functioneren. In de Cloud is schalen ‘geen’ probleem en kunnen aanbieders zo veel klanten bedienen dat de kosten laag blijven. Daarnaast heb je als klant geen technische kennis van applicatiehosting nodig.

Applicaties bij Hostnet

Naast de gebruikelijke diensten zoals domeinnaamregistratie, webhosting en servers, biedt Hostnet klanten ook graag handige tools en software voor het behalen van online successen. Als de klant succes heeft, heeft Hostnet dat immers ook. Hieronder vind je meer informatie over de applicaties die Hostnet aanbiedt.

Website Maker

Een populaire applicatie is Website Maker, voor het eenvoudig bouwen van een website. Velen hebben niet de technische kennis of de middelen om een goede website te bouwen. Dankzij Website Maker kun je in dat geval toch gemakkelijk en snel een mooie website in de lucht krijgen. Deze dienst wordt gehost in onze eigen Cloudomgeving in Nederland.

Wij bieden je ook een gratis versie van Website Maker aan: Website Maker Lite. Deze gratis versie is ideaal voor een online visitekaartje of een miniwebsite onder je domeinnaam en kun je bestellen via onze website.

CakeMail e-mailmarketing

Met onze partner CakeMail bieden wij een Nederlandstalige oplossing voor e-mailmarketing aan voor het versturen van nieuwsbrieven, commerciële mailings of andere mailings waarvan je graag wilt dat dit automatisch gebeurt, zonder dat je iedereen apart hoeft te mailen. De Cloud van CakeMail zorgt voor een snelle aflevering en automatisering van je mailings en levert daarna uitgebreide statistieken over het succes van je mailing. Nadat je je mailing hebt ontworpen (thema’s worden meegeleverd) en verstuurd, wil je natuurlijk graag weten hoe je mailing het doet. Hoe vaak wordt het bericht geopend, wordt erin geklikt en waar klikken mensen dan precies op? Dat kun je allemaal terugzien in het online Dashboard.

Goed om te weten: CakeMail 100, voor het versturen van mailings naar maximaal 100 adressen, zit gratis bij Webhosting Pro en Plus. Daarnaast kun je altijd onze Sales-afdeling bellen of mailen om CakeMail 100 gratis uit te proberen.

Overige applicaties

Naast de 3 bovengenoemde applicaties biedt Hostnet ook nog SiteLock voor het beveiligen van je website en verschillende CMS-applicatiediensten voor het hosten van WordPress, Joomla!, et cetera.

In deel 4 van deze serie behandelen we een van de nieuwere Cloud-diensten: PaaS (Platform as a Service).

Jesse Muller

Product Manager

20 september, 2013
0

Meepraten over dit onderwerp?

Laat hier jouw reactie achter: