Welke hosting past bij mij? Deel 2 Virtual Private Server (VPS)

Tags: ,

In deel 2 van de serie ‘Welke hosting past bij mij?’ (zie ook deel 1) lichten we de Virtual Private Server toe. Doorgaans wordt de vakterm ‘VPS’ gehanteerd. Wat is een VPS en voor wie is dit product geschikt?

Wat is een Virtual Private Server?

Een Virtual Private Server, oftewel VPS, is een eigen server waarop computersoftware wordt geïnstalleerd en die toegankelijk is via een internetverbinding. De benaming, vertaald in het Nederlands, geeft al een duidelijker beeld van wat je kunt verwachten van dit product. Virtual Private Server is letterlijk vertaald ‘virtuele eigen server’. Aangezien een behoorlijk breed publiek het Hostnet weblog bekijkt, zal ik de term ‘server’ hieronder kort toelichten.

Een server is een computer bestaande uit een samenstelling van onder meer werkgeheugen (RAM), rekenkracht (CPU) en harde schijven (HDD), waarop software wordt geïnstalleerd om programma’s te laten draaien. Een voorbeeld van een softwarepakket is een controlepaneel, zoals Plesk voor webhosting. Dat pakket brengt veel taken in een interface samen en vereenvoudigt het administratief beheren.

Door de jaren heen zijn verschillende soorten software ontwikkeld om virtualisatie mogelijk te maken. Zo ook voor virtualisatie van servers. Met deze ontwikkeling werd het mogelijk om de primaire resources van een server zoals werkgeheugen en schijfruimte op te splitsen in meerdere virtuele servers (VPS’en), zodat een server verschillende gebruikers kan hebben. Op iedere VPS zit een eigen besturingssysteem met root-toegang om taken als Administrator uit te kunnen voeren.

Wat doet Hostnet?

Een VPS draait op een fysieke server die aan een netwerk is verbonden via een router. Hostnet beheert deze onderliggende infrastructuur tot aan de root van de VPS, waarover de gebruiker vervolgens het beheer voert. De infrastructuur is samengesteld door onze experts, waardoor wij een hoge bereikbaarheid kunnen garanderen en je de juiste ondersteuning en adviezen kunnen bieden.

Voor wie is een VPS geschikt?

In veel gevallen bieden fysieke servers meer resources aan dan voor een computerprogramma nodig is. Een fysieke server laten draaien voor een relatief klein programma is dan ook vaak ‘overkill’, aangezien in zo’n geval een kleinere server ook voldoet. Meestal biedt een VPS voldoende flexibiliteit, waardoor dit product een uitstekende oplossing is als alternatief voor een fysieke server.

Toch is een VPS juist door deze flexibiliteit niet geschikt voor iedereen. Op een VPS is een besturingssysteem geïnstalleerd, waarop je via de root-gebruiker kunt inloggen. Vervolgens komen er echter verschillende verantwoordelijkheden om de hoek kijken, zoals de installatie van programma’s, maar ook consequent onderhoud in verband met bijvoorbeeld veiligheid. Daarnaast is het wenselijk om de geïnstalleerde programma’s te monitoren op bereikbaarheid, zodat de gebruikerservaring altijd positief is en bezoekers terug willen komen. Kortom, ben je een persoon die technisch is onderlegd en die weet om te gaan met computersystemen? Dan val je onder de groep gebruikers voor wie een VPS mogelijk interessant is.

Wanneer kies je voor een VPS?

Een VPS is interessant bij maatwerkoplossingen, denk aan een webshop met specifieke installaties of eigen programma’s die root-toegang vereisen op een systeem. Toch is niet altijd technische kennis vereist en kan Hostnet ook verantwoordelijkheden en taken zoals hierboven beschreven op zich nemen. In zo’n geval is er sprake van een Managed VPS. Vanuit een probleem- en/ of vraagstelling brengen wij in een persoonlijk gesprek al jouw wensen in kaart, waaruit vervolgens een technische oplossing voortvloeit. Onze Accountmanagers begeleiden dit proces, zodat je verzekerd bent van een correcte afhandeling en de juiste hostingoplossing.

Neven Dogovic

Neven is Product Owner bij Hostnet. Neven heeft een passie voor Business IT-gerelateerde topics en werkt binnen Hostnet nauw samen met het DevOps-team om marktwensen om te zetten naar IT-producten.

24 juli, 2013
5
 1. Top artikel. Heel duidelijk.. Hostnet is een stabiel en professioneel bedrijf. Ik ben zeer positief over Hostnet.

 2. Wat moet er met VPS allemaal gebeuren dat je technisch onderlegd moet zijn? Hoe veel tijd ben je kwijt aan het controleren etc? Wij willen gewoon een snel pakket zodat de Magento site sneller loopt dan nu…. Hoor graag!

  1. Beste Martine,
   Ik heb begrepen dat er inmiddels contact is geweest en zijn de mogelijkheden besproken. Mocht je toch nog vragen hebben stel ze dan gerust aan ons.

   Vriendelijke groet,
   Neven

 3. Het nadeel van een managed vps is wel, dat je alles moet vragen en moet wachten! Kan bepaalde software wel draaien? een week wachten op antwoord is niets… kun je A records bij een andere dn-server (niet hostnet dus) direct naar je vps laten sturen? enz. enz. Heel weinig handleiding als je een vps hebt, waar je zelf zaken kunt uitzoeken en dat is heel erg jammer!

  1. Bedankt voor je reactie. Bij Managed hosting geven wij garantie op de beschikbaarheid van de dienst, daarom is onderzoek doen naar de wensen/ eisen enorm van belang. Wij werken vanuit een consultancy traject zodat er vooraf is vastgelegd hoe de dienst opgeleverd zal worden om tekortkomingen achteraf zoveel mogelijk voor te zijn.
   Vragen omtrent DNS of andere zaken zoals het control panel kunnen uitstekend beantwoord worden door onze supportafdeling die 7 dagen per week bereikbaar is. Maar handleidingen op de website ter ondersteuning is nog een aandachtspunt voor ons, hier gaan we zeker mee aan de slag!
   Heb je nog meer tips of suggesties dan hoor ik die graag van je.

Meepraten over dit onderwerp?

Laat hier jouw reactie achter: