Welke hosting past bij mij? Deel 1 – Webhosting

Tags:

Webhosting, e-mail hosting, cloud hosting, VPS hosting, Dedicated Server hosting, er zijn nogal wat verschillende hostingvarianten. Welke variant is het meest geschikt voor het bereiken van jouw doelstelling? In de serie “Welke hosting past bij mij?” nemen we diverse soorten hosting onder de loep. Dit kan jou helpen een betere keuze te maken bij het hosten van een website of applicatie. In dit artikel staat webhosting centraal.

Wat is webhosting?

De term webhosting wordt in de hostingbranche gebruikt als de verzamelnaam voor shared e-mail- en webhosting. Hierbij is sprake van een hostingplatform waarbij resources, zoals schijfruimte en geheugen, (shared) worden gebruikt door alle websites en applicaties. Dit platform kan een enkele server zijn waarop alle onderdelen van de dienst worden gehost, of zoals in het geval van Hostnet, een geclusterde omgeving waarin meerdere servers aan elkaar worden gekoppeld om elk apart onderdeel van de dienst te leveren. Er is een cluster voor het vertonen van de websites, een cluster voor spam en virusscanning, een apart cluster voor e-mailverwerking en weer een ander cluster voor het opslaan van alle gegevens.

Voordelen van shared hosting bij Hostnet zijn:

  • een lagere prijs: je hoeft geen dure VPS of Dedicated Server af te nemen;
  • uitbreidbaar: eenvoudig meer mailboxen, extra services of schijfruimte toevoegen;
  • makkelijk in gebruik: je hebt geen technische kennis over het configureren en onderhouden van een webserver nodig.

Algemene websites

Shared webhosting wordt veelal gebruikt voor het hosten van een algemene, informatieve website. Het is uitermate geschikt voor het hosten van algemene informatie over je bedrijf of de organisatie waarvoor je werkt. Ook voor grote organisaties is shared hosting prima voor het hosten van het bedrijfsweblog. Het artikel dat je nu aan het lezen bent, wordt ook gehost op ons shared hostingplatform.

Minder geschikt voor webshops

Een nadeel van shared hosting is dat de opties voor het configureren van de webserver zeer beperkt zijn. Shared webhosting is daarom over het algemeen minder geschikt voor het draaien van applicaties, zoals zware webshops met vele artikelen en ingewikkelde zakelijke logica. Dit komt omdat er vaak specifieke instellingen nodig zijn bij het hosten van een dergelijke applicatie, bijvoorbeeld de PHP-configuratie, aparte verbruiksscenario’s en schaling.

E-mail

E-mail is in bijna alle gevallen een onderdeel van webhosting, maar kun je in sommige gevallen ook los afnemen. Hostnet biedt meerdere e-mail-onlypakketten aan voor klanten die (nog) geen website hebben, maar wel graag e-mail willen ontvangen op een domein.

Hosten van extra applicaties

Steeds meer extra diensten worden gehost op een shared hostingplatform. Het platform dat Hostnet gebruikt, is ook uitermate geschikt voor het hosten van andere applicaties. Daarom leveren wij onze applicatiediensten, zoals WordPress hosting en Open-Xchange e-mail, ook op dit platform. Veel van deze diensten kun je als uitbreiding bestellen op je huidige webhostingdienst. Een overzicht van alle webhostinguitbreidingen vind je op onze website. Een introductie over webhosting bij Hostnet vind je hier: https://www.hostnet.nl/hosting/webhosting.

In deel 2 van deze serie gaan we het hebben over VPS hosting.

Jesse Muller

Product Manager

31 mei, 2013
5
    1. Een alternatief voor het hosten van een webshop wanneer deze niet naar wens presteert is de applicatie in een unmanaged of managed VPS of DS omgeving draaien, welke eventueel verticaal te schalen is. Over dit type hosting volgt op een latere datum een artikel. Bij dit type hosting is meer flexibiliteit aanwezig om configuratie instellingen en tweaks specifiek voor uw webshop toe te passen.

Meepraten over dit onderwerp?

Laat hier jouw reactie achter: